Skip to main content

Posts

Showing posts from October, 2016

Tolong...

assalamualaikum semua, harap sihat hendaknya.

Tolong.... Tolong... Tolong....
perkataan tolong ni sesuatu sangat. pada aku lah. sesuatu yang sensitif kalau kau diminta untuk buat sesuatu kerja yang banyak dalam 1 masa, dan paling penting nak cepat. kalau aku, aku try buat tapi ikut priority. mana 1 nak kena hantar dulu, mana 1 dateline yang cepat menjengah kalendar hidup ni. 
itu ok la. macam okey je. kalau dapat perkataan tolong yang mendesak itu ini, umpama tolong beli, tolong bayar... mesti liat sikit. haha. contohnya, tolong bayar hutang ptptn. tolong bayar hutang kawan kau, tolong belanja.. haha. betulkan? tapi, tengok keadaan ok. kalau waktu itu, kawan atau individu yang dapat perkataan tolong tu tengah masyuk, mesti dia tak kisah je nak belanja, nak bayar hutang dan lain-lain. 
tolong pada episod kali ini dalam hidup aku, ialah tolong buat/cari..... aku tak kisah untuk buat benda ni. cuma, keadaan aku kini memang haru. hahaha. tak cukup kakitangan. kena settle seorang diri. ka…

antara dua

kalau kau pernah dalam situasi ini,
kita sama.
dalam apa jua kau buat,
kau berada di antara dua.

antara dua yang penting dalam hal kau hadapi sekarang ni,
ada hati perlu kau jaga.
dua hati yang hidup,
sakit bila disakiti.

namun satu seringkali kita abaikan,
hati kau sendiri.

dalam diam,
kau mengeluh.
kau merungut,
kau jadi geram.

kau rasa dihimpit,
kau akan rasa ditekan.
hati kau,
kau yang jaga.

hati aku,
aku yang jaga.
bukan dia,
bukan dia yang seorang lagi,
tapi aku.

cuma aku.

taktik awal eden nak survive postgraduate life!

ok, kita sambung pasal master atau kerja? macamana eden meneruskan hidup sebagai pelajar ni. apa je tajuk post ni. kelakar pulak rasa. bedal lah, amaran ya. taktik/cerita ni mungkin sesuai dengan anda mahupun tidak. maka jangan blame kat saya kalau tak sama ok. (dah macam review product skincare pulak dah!)
yup, lepasdaftarjesebagai master student, dah tentu la kenaprepare and update proposal. eden daftar untuk research, maka kurang sikit kelas. kecuali masa semester 1, ada kelas research methodology, 1 kelas subjek universiti (kita ambik kelas global issue-campur dengan student dari fakulti lain), lagi tak ingat. hee. sambil sambung ni, untuk generate income juga, kita jadi r.a dengan supervisor. tolongbuat research, ikut la topikapa grant tu. dari awal lagi semua kena belajar sendiri. sebab jadi r.a bukan je cari literature semata, tapi kena bertanggungjawab untuk uruskan segala claims, dan lain-lain la. haha. masa tu, ingat lagi. sebab takda siapa nak rujuk kecuali pihak rmc, maka …