Skip to main content

Posts

siapa tak nak cantik? - Part 1

asalamualaikum semua! 
beriya sangat ni. sebab tengah sakit pinggang lenguh kaki hadap laptop. tapi nak juga membebel dekat sini. tolong la beringat yang hang punya ..... belum siap uit. takda nak taip jugak. pasal nak cantik ke tidak? seharusnya semua perempuan nak cantik la. sekarang macam-macam benda boleh tepek dekat muka, cucuk situ sini, macam-macam la. 
disebabkan kami ni macam skema tak tahu sangat pasal benda-benda ni (poyo, tapi serius). tahap bila kena tegur sebab pegi ofis supervisor selalunya akan pakai jeans, tshirt lengan panjang la kan, tudung bawal (wajib je kami rasa haha), kasut sport ke, apa jela janji bertutup bukan nak fancy sangat. haha ada kakak staf ni tegur, "awak ni pakai la cantik sikit datang ofis ni, pakai bedak sikit, lipstick sikit. lawa-lawa." masa ni dah macam kelam hidup kami ni. hahaha. mendung guruh berdentum kami rasa. kami cover muka je depan staf lelaki yang ada sekali depan meja supervisor ni. haha

 lepas tu, akak ni sambung "ka…
Recent posts

siapa tak nak cantik? - Part 2

uhui, sambung lagi... 
lepas tu gatal nak putih pulak. waktu tu dalam 2014 ke 2015 tu memang meletop bagai produk-produk memutih dalam masa super instant! dalam 1, 3 hari, seminggu semua confirmed putih! iklan depa la kata lagu tu. kami pun terjebak weh! bongeks. beli 1 produk ni. ada sabun, krim siang & malam, serum, toner. sabun memang kami tak pakai sebab dulu pakai sabun beras pun kulit jadi kering giler. pakai lain-lain, tapi masih pakai tto cleanser cosmoderm. lepas pakai krim malam, still apply lagi krim vitamin E cosmoderm tu. huhu. sekarang depa dah buat packaging baru, dalam tube je. dulu kami beli  masih dalam jar tu. 
ya! memang putih! hahaha. waktu tu cuma perasan jerawat makin kurang, ada pun 1, 2 besar pahtu kecut dah. ada junior tegur masa terjumpa dekat kafe; "kakak pakai apa ni?" waktu ni kami serius tak faham dia tanya apa. kami tanya balik; "pakai apanya?" dia jawab; "muka akak nampak lain la sekarang". yang kami ni blur lagi, dal…

siapa tak nak cantik? - Part 3

...aha sambung lagi sini... tengok gambar sat.. rehatkan mata. sat lagi nak baca panjang lagi ni. haha




sampai kat tioman, ambik hang panas lit-lit eh orang panggil. ye la tu macam ada terbaca orang tulis macam tu *nak jugak kau ni* memang awal dari dalam feri ke bot tu dah siap tepek sunblock la. 3 hari 2 malam tu memang siang kami habiskan masuk keluar air laut. check in loading barang dalam chalet terus bincang terus ke laut gitu. keje nya minum air laut, makan air laut. paham jelah kalau orang tak mahir renang ni. kami mampu tenggelam timbul tertelan air masin ja. bak kata member, janji jangan panik. haha bongeks. malam je sebelum tidur letak aloe vera kat muka sebab dah rasa sunburn tu macam hape, kering and pedih je bila cuci muka. hoila. 
balik dari tioman, naik je kat jeti mersing tu kami rasa macam orang keliling tengok kami tak lepas pandang lah. hahaha. apahal? pacitaaaa (style pak kodi jkk) "asal ah?", dalam hati kami tanya sendiri. takpa ni mesti sebab muka sunbu…

stalker tak sengaja

aku skroll lagi halaman insta.  satu-persatu aku perhati.  macam-macam info, ragam, momen. mana aku suka, bagi love sikit.  mana yang terkesan dalam hati, aku saved privately.  hehe.  macam stalker dah rasa. 
lagi dan lagi skroll ke bawah.  satu ni cantik gambar.  berseni. artistik.  cewah ayat kau.  klik nak stalk account ni pulak.  dah banyak kali aku elak tengok insta ni.  bersebab. 
sekadar nak usha kabar gitu.  haha.  terlalu rajin pulak baca segala komen.  itu pun sebab komen baru beberapa je.  baca dan baca.  stuck pada 1 komen dan balasannya.  oh. mungkin betul dia dah berpunya. 
aku tewas lagi dalam perasaan.  tewas si stalker tak sengaja. 

Tolong...

assalamualaikum semua, harap sihat hendaknya.

Tolong.... Tolong... Tolong....
perkataan tolong ni sesuatu sangat. pada aku lah. sesuatu yang sensitif kalau kau diminta untuk buat sesuatu kerja yang banyak dalam 1 masa, dan paling penting nak cepat. kalau aku, aku try buat tapi ikut priority. mana 1 nak kena hantar dulu, mana 1 dateline yang cepat menjengah kalendar hidup ni. 
itu ok la. macam okey je. kalau dapat perkataan tolong yang mendesak itu ini, umpama tolong beli, tolong bayar... mesti liat sikit. haha. contohnya, tolong bayar hutang ptptn. tolong bayar hutang kawan kau, tolong belanja.. haha. betulkan? tapi, tengok keadaan ok. kalau waktu itu, kawan atau individu yang dapat perkataan tolong tu tengah masyuk, mesti dia tak kisah je nak belanja, nak bayar hutang dan lain-lain. 
tolong pada episod kali ini dalam hidup aku, ialah tolong buat/cari..... aku tak kisah untuk buat benda ni. cuma, keadaan aku kini memang haru. hahaha. tak cukup kakitangan. kena settle seorang diri. ka…

antara dua

kalau kau pernah dalam situasi ini,
kita sama.
dalam apa jua kau buat,
kau berada di antara dua.

antara dua yang penting dalam hal kau hadapi sekarang ni,
ada hati perlu kau jaga.
dua hati yang hidup,
sakit bila disakiti.

namun satu seringkali kita abaikan,
hati kau sendiri.

dalam diam,
kau mengeluh.
kau merungut,
kau jadi geram.

kau rasa dihimpit,
kau akan rasa ditekan.
hati kau,
kau yang jaga.

hati aku,
aku yang jaga.
bukan dia,
bukan dia yang seorang lagi,
tapi aku.

cuma aku.

taktik awal eden nak survive postgraduate life!

ok, kita sambung pasal master atau kerja? macamana eden meneruskan hidup sebagai pelajar ni. apa je tajuk post ni. kelakar pulak rasa. bedal lah, amaran ya. taktik/cerita ni mungkin sesuai dengan anda mahupun tidak. maka jangan blame kat saya kalau tak sama ok. (dah macam review product skincare pulak dah!)
yup, lepasdaftarjesebagai master student, dah tentu la kenaprepare and update proposal. eden daftar untuk research, maka kurang sikit kelas. kecuali masa semester 1, ada kelas research methodology, 1 kelas subjek universiti (kita ambik kelas global issue-campur dengan student dari fakulti lain), lagi tak ingat. hee. sambil sambung ni, untuk generate income juga, kita jadi r.a dengan supervisor. tolongbuat research, ikut la topikapa grant tu. dari awal lagi semua kena belajar sendiri. sebab jadi r.a bukan je cari literature semata, tapi kena bertanggungjawab untuk uruskan segala claims, dan lain-lain la. haha. masa tu, ingat lagi. sebab takda siapa nak rujuk kecuali pihak rmc, maka …